איך לשנות הרגלים אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז?

בעידן של היום, ילדים רבים מתקשים לעמוד בזמנים וזקוקים לגבולות, ומנגד, הורים רבים מתקשים להציב אותם. אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז הדבר בולט עוד יותר, ומתבטא בקושי להתארגן לשינה, לסדר את התיק לבית הספר, לקום בזמן וכיו"ב. איך נוכל לעזור לילדים שלנו לשנות הרגלים, להקל עליהם ועל כל בני המשפחה, ועל הדרך – לשנות את כל האווירה בבית?

הורים רבים יעידו, כי הזמן הקשה ביותר עם הילדים הוא הערב. המשולש הקשוח של ארוחת ערב-מקלחת-שינה הוא טריגר לוויכוחים ומריבות בבתים רבים, ובמיוחד בבתים של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. ילדים אלה חווים קושי אמיתי בארגון זמן, בהקשבה לאורך זמן, דעתם מוסחת בקלות והם מתקשים לבצע משימות שדורשות יכולת מיקוד וארגון כמו להתארגן לשינה, לסדר את התיק לבית הספר, להתרכז במה שאנחנו מבקשים מהם, לעמוד בזמנים וכיו"ב. גם אם פונים לטיפול תרופתי, יש הרבה עבודה שאפשר לעשות עם הילד או הילדה בבית, כמשפחה, כדי לעזור להם לשנות הרגלים ולהקל עליהם ועל כל בני הבית, להפחית את המתח והכעס וליצור אווירה נעימה יותר. אחרי הכל, טיפול תרופתי לא נוטלים 24/7, ולעיתים גם לוקח זמן עד שמוצאים את הטיפול הנכון והמתאים לילד. עד אז, המשפחה יכולה לעבור תהליך מיטיב, בכמה צעדים שיכולים לעשות שיפור גדול. הצעדים הללו יעילים לא רק לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, אלא לכל משפחה שמרגישה שהגבולות שהציבה לילדים קצת הטשטשו, ושואפת להתנהלות נעימה ונינוחה יותר בבית:

הורים, בחרו את המלחמות שלכם

נכון, קשה להישאר רגוע ונינוח אל מול ילד שלא עונה לנו גם בפעם העשירית שאנחנו מדברים אליו, או שצריך לגרד מהמיטה בבוקר, אחרי ששוב נכנס אליה מאוחר מדי בלילה. אבל אם כל הזמן נכעס ונבוא אליו בטענות, ונצפה שישנה את כל ההרגלים שלו בבת אחת – מעבר לאווירה הלא נעימה ולתחושה שתיווצר אצלו, שהוא לא מספיק טוב, אנחנו גם לא נגרום לו לפעול אחרת. אי אפשר לצפות שהכל ישתנה בבום. זכרו שילדים לא עושים לנו "דווקא", הם לא פועלים נגדנו, הם פועלים בעדם – וזה נכון במיוחד לגבי ילדים עם הפרעת קשב וריכוז. הם לא עושים לנו שום דבר בכוונה, אלא חווים קושי אותנטי עקב הפרעה שמקורה במוח, וחשוב שנבחר את המלחמות שלנו. בדקו עם עצמכם: על מה חשוב לכם מאוד להקפיד ואיפה תוכלו כן לשחרר כרגע?.

"רוב המלחמות שלנו עם הילדים מתחילות עקב חוסר ודאות של הילדים לגבי מה שאנחנו רוצים מהם", אומר רם גלבוע, פסיכותרפיסט, מאמן ומטפל מוסמך במרכז נוירומוטוריקה לאיזון שמיעתי בשיטת AIT , מנהל ומבעלי מרכזי נוירומוטוריקה – אימון למוח, לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, קשיי ויסות רגשי וחושי וקשיי התנהגות. "אנחנו מצדנו בטוחים שהילד כבר יודע מה אנחנו רוצים. לנו זה ברור שהוא צריך ללכת לישון בשעה מסוימת, או לצחצח שיניים, הרי גם הסברנו לו את זה בעבר. אז זהו, שהילדים לא תמיד יודעים, או לא תמיד זוכרים, או שזה לא באמת חשוב להם. זה התפקיד שלנו והאחריות שלנו, ההורים, לחזור על המסר ולהסביר שוב, בטח כשמדובר בילדים בני 7 ומטה". 

הסבירו לילד את הנושא כשהוא נינוח

לדברי גלבוע, על ההורים לבחור נושא אחד שהכי חשוב להם כרגע והכי אקוטי להתנהלות היום-יומית של הבית (אנחנו בוחרים את המלחמות שלנו, זוכרים?), ועל הנושא הזה להסביר לילדים – וחשוב לעשות את זה נכון: "זכרו שילדים עם הפרעת קשב וריכוז לא יכולים לשמור על ריכוז לאורך זמן, ולכן חשוב שההסבר יגיע כשהם נינוחים ופנויים לכך, ולא כשהם עייפים או עסוקים במשהו אחר", אומר גלבוע. "את ההסבר כדאי לעשות בצורה מעניינת עבור הילד, למשל באמצעות סרטון או ספר בנושא. ניקח לדוגמה את העניין של ניהול זמן, שמשמעותי מאוד בכל משפחה, ובטח אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז. נסביר לילד על חשיבות השינה, על הערך הבריאותי. נוכל להראות לו סרטון על שעות השינה המומלצות לילד בגילו. כדאי להסביר במשפטים קצרים וברורים, ולא במשפטים מורכבים וארוכים שיעמיסו על הילד ויקשו עליו להתרכז". 

סמכות הורית אפקטיבית? זה אפשרי

אחרי ההסבר, חשוב שגם נציג את הערך שיש לילד מהפעולה הזו, למה כדאי לו לעשות את זה, באמצעות סיבה ותוצאה הגיונית. "אם נחזור לדוגמה של ניהול זמן, אז סיבה ותוצאה הן למשל: אם לא תלך לישון עכשיו, אתה תהיה מאוד עייף מחר ולא תוכל ללכת לחוג שאתה אוהב", אומר גלבוע. "בצורה הזו אנו נותנים לילד את הבחירה. הרעיון הוא לא עונש אלא בחירה, כשהילד בוחר ואחראי לתוצאה של הבחירה שלו". אם מחליטים על סנקציה במקרה שהילד לא מבצע את הדברים, למשל אם הוא לא הולך לישון בשעה שקבענו, חשוב שנסביר עליה לילד מראש, במהלך אותה שיחה נינוחה שמתבצעת בזמן שכולנו רגועים, כדי שהוא ידע עליה. "גם בחירה בסנקציה זו למעשה הבחירה של הילד. הרעיון הוא שהילד יפסיד אם הוא לא יבצע את הפעולה בזמן, זו בחירה שלו", מחדד גלבוע. "הוא לומד מזה. אולי הוא יתעצבן, אבל הוא ילמד מזה". כמובן, כדי שזה יקרה, הכי חשוב שאנחנו, ההורים, נעמוד במילה שלנו. הבטחתם סנקציה והתראתם עליה מבעוד מועד? תקיימו.

"סמכות הורית נבנית כשהילדים שלנו בטוחים שנעמוד במילה שלנו, בין אם זו מילה לטובה ובין אם מילה לרעה. כלומר, אם הבטחתי להם הפתעה הם יודעים שאני אקיים, ובאותה מידה, אם איימתי שמחר אין זמן מסך, הם גם יודעים שאקיים", אומר גלבוע. אם אנחנו הורים שמאיימים שנספור עד שלוש, והילדים יודעים שלא קורה כלום בשלוש, שום סמכות הורית לא תוכל להיווצר כאן. 

טיפ להתארגנות יעילה: שעון התארגנות וזמן כיף

גלבוע חולק גם טיפ יעיל לניהול זמן ההתארגנות לפני השינה, שאפשר ליישם במהלך השיחה עם הילד על הנושא: אפשר להדגים על שעון אמיתי, או לצייר שעון ולהדגים על ידי סימון על הציור כל מספר דקות מה יקרה בזמן זה, מהן הפעולות שנדרשות בהתארגנות לפני השינה. כך, אחרי שמגדירים את שעת השינה הרצויה, מקדישים שעה לפני כן להתארגנות לפני השינה, ובתיאום עם הילד מסמנים על השעון את הזמן שנחוץ לו לסדר את המשחקים, לאכול ארוחת ערב, להתקלח וכיו"ב. גלבוע מדגיש כי חשוב להסביר לילד שאלה כללי הבית שלנו. "ילדים חייבים גבולות, כולנו צריכים גבולות, וכדי ללמד את הילד גבולות צריך להסביר לו שיש היררכיה, יש מערכת חוק בבית. ההורים הם אלה שמפרנסים, שקונים, שדואגים לאוכל, שקנו את המיטה שהילד ישן עליה, ולכן הם אלה שקובעים ומנהלים את הכללים, שאחד מהם הוא שינה בזמן מסוים", הוא מסביר. "אנחנו רוצים שהילד יהיה חלק אינטגרלי בתהליך וחשוב לנו לרתום אותו, ולכן אנו עושים את זה יחד איתו, ולא מנהלים את הכללים לבד. בשיתוף עם הילד אנחנו קובעים יחד את זמן ההתארגנות של כל פעולה". גלבוע ממליץ להשאיר לפחות 10 דקות בסוף ל"זמן כיף": זמן מסך, זמן לקריאת ספר וכיו"ב. "חשוב שהילד יבין, שאם הוא בזבז את הזמן הזה כי התעכב בהתארגנות של שאר הפעולות לפני כן, אותן 10 דקות של כיף מתקזזות, והילד מפסיד אותן", מסביר גלבוע. "חשוב שגם אם אנחנו רואים תוך כדי ההתארגנות הזו, בפועל, שהילד לא עומד בזמנים שקבענו יחד איתו מראש, אנחנו לא כועסים ולא צועקים, לא נכנסים בכלל לסצנה הזו. אנחנו יכולים לייעץ לו מבחוץ, אפשר להזכיר לו שלא יישארו לו עשר הדקות לזמן כיף, אבל לא נכנסים ללופ של הצעקות". גם כאן, גלבוע מציע לקבוע מראש סנקציה וליידע את הילד, כי לא תמיד יפריע לו שאין לו את זמן הכיף לפני השינה, ובמקרה כזה לא יהיה אכפת לו לוותר עליהן. סנקציה ידועה מראש, שעליה נקפיד במקרה בו הילד לא נכנס למיטה בזמן (סמכות הורית אמרנו?), תאפשר לו בחירה בין להיכנס למיטה בזמן, או לא – ולקבל את הסנקציה שנקבעה. "השעון הזה מייצר גם שיתוף של הילדים במה שהולך להיות, ובצורה הדרגתית, עם הבנה בכל פעם מה עתיד לקרות, וגם בחירה של הילד", אומר גלבוע, ומסכם: "אחרי שהשינוי הושג והמשפחה רואה את התועלת, אפשר להרחיב את זה לתחומים נוספים בבית, כמו זמן מסך, קימה בבוקר וכיו"ב".

מרכז נוירומוטוריקה – אימון למוח מטפל בהפרעות קשב וריכוז, קשיי ויסות רגשי וחושי וקשיי התנהגות באמצעות מגוון שיטות, ודרך טיפול בשורש הבעיה ולא בסימפטום. לפרטים על אודות המרכז לחצו כאן: https://www.neuromotorica.com/

השאירו פרטים ונחזור אליכם לתיאום פגישה:

דילוג לתוכן