משפחה בהפרעה: החיים לצד הפרעת קשב וריכוז

הורות היא דבר מאתגר ומורכב, על אחת כמה וכמה כשלאחד הילדים יש הפרעת קשב וריכוז. איך לתקשר עם הילד את הקושי שעמו הוא מתמודד, כיצד להפחית את התסכול והכעס שלנו ההורים, ואיזה צעד קטן יחזיר לילד את תחושת השליטה והמסוגלות?

תפקיד ההורות מזמן לנו לא מעט אתגרים, וגם לא מעט רגשות אשמה, וכשמדובר בילדים עם הפרעות קשב וריכוז, הווליום של אלה הרבה יותר גבוה. "למה אתה לא מקשיב לי, כמה פעמים אני עוד אבקש ממך להיכנס למקלחת?", "למה את לא יכולה להתנהג יותר כמו אחותך?", "שוב שכחת את המעיל בכיתה? מזל שהראש מחובר לכתפיים" – אם יש לכם ילד או ילדה שסובלים מהפרעת קשב וריכוז, יכול להיות שיצאו לכם מהפה משפטים בסגנון הזה. אולי משפטים כאלה כבר הפכו לשגרת השיח ביניכם, מה שמוביל לכעסים מצד כל הצדדים ולמתח תמידי בבית. אז מה עושים? איך יוצאים מהלופ הזה וחיים לצד ההפרעה, מבלי שהיא תשבש את כל הבית, ובעיקר את היחסים שלנו עם הילד?

"כהורים, הדבר הראשון שעלינו לעשות, כשמגיע אבחון של הפרעת קשב וריכוז אצל הילד או הילדה שלנו, הוא לעכל את זה בעצמנו, להבין מה זה אומר ולתת לעצמנו זמן בתוך ההבנה הזאת" – כך אומר רם גלבוע, פסיכותרפיסט, מאמן ומטפל מוסמך במרכז נוירומוטוריקה לאיזון שמיעתי בשיטת AIT , מנהל ומבעלי מרכזי נוירומוטוריקה – אימון למוח, לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, קשיי ויסות רגשי וחושי וקשיי התנהגות. "לכולנו יש פנטזיה על הילד המושלם, ואם יש לכאורה סדק בפנטזיה הזאת, זה יכול להיות שבר עבורנו, וחשוב שניתן לעצמנו זמן לעכל את זה".

איך להסביר לילד שיש לו הפרעת קשב וריכוז?

בשלב הבא, אחרי שעיכלנו את הנושא, חשוב לשקף גם לילד את הבעיה עמה הוא מתמודד – יכול להיות שהוא כבר שמע על עצמו לאורך השנים שהוא עצלן או מפוזר, ובאופן כללי מרגיש לא בסדר או לא מספיק טוב. לכן חשוב שגם הילד יידע שלקושי שלו יש שם, שהוא לא באמת עצלן או מפוזר, ושהוא ממש לא היחיד שסובל מזה. "כדאי לתפוס את הילד כשהוא נינוח, לא עייף מדי ולא עסוק במשהו אחר. התקשורת צריכה להיות מותאמת לגיל ולהבנה של הילד סביב הקושי שעמו הוא מתמודד", מסביר גלבוע. "אפשר להתייחס לזה כמו שמתייחסים למשקפי ראייה: ילד שקשה לו לראות מרכיב משקפיים, הוא נעזר בהם כטיפול לשיפור הראייה. כך גם לילד עם הפרעת קשב וריכוז יש קושי, זה קושי שנמצא במוח ולא רואים אותו כלפי חוץ, הוא זה שמשפיע על קשיי השינה, הקושי בארגון, הזיכרון וכו', וניתן בדרכים שונות לעזור לילד להתמודד עם הקושי, כדי שאיכות חייו תהיה טובה יותר. בדיוק כמו להרכיב משקפיים. אחרי שמסבירים את זה לילד חשוב להגיד לו שאנחנו לא מצפים ממנו לכלום. עלינו לתת לו את הזמן ובעיקר לאפשר לו להיות הוא, ולקבל אותו עם כל מה שיש בו, לשדר לו ולהגיד לו שאנחנו אוהבים אותו כמו שהוא".

גלבוע ממליץ להורים לכתוב לעצמם נקודות לפני השיחה עם הילד, לדבר על הקשיים ולהסביר לילד שאתם מבינים מאיפה הם נובעים, להראות לו שאתם רואים אותו. "ילד שלא מקשיב לנו בפעם העשירית, לא בטוח שבכלל שמע אותנו", מסביר גלבוע. "ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מייצרים לעצמם הרבה פעמים סוג של מנגנון, של חסם, כשהם למשל במהלך משחק או עסוקים בדבר מה אחר. הם לא בהאזנה מלאה כי יש הרבה דברים שמסיחים את דעתם, אז הם באמת לא שומעים אותנו ברגע הזה. אפשר לשקף את זה לילד, להגיד לו 'אני יודעת שאתה לא שומע אותי כשאתה עסוק עם הטלפון שלך'. האמירה הזו כבר מייצרת רגיעה אצל הילד, הוא מרגיש שרואים אותו ומבינים אותו".

מה הקשר לאלברט איינשטיין וולט דיסני?

בתקשורת מול הילד חשוב גם לשים את הדברים בפרופורציה, ואפשר אפילו לדבר על היתרונות שבהפרעת קשב וריכוז. אנחנו כבר יודעים שיש לא מעט שקוראים להפרעת קשב וריכוז מתנת קשב וריכוז. זה אולי מרחיק לכת, אבל בהחלט כדאי להתייחס לזווית הנוספת של הפרעת קשב וריכוז, שלרוב מלווה גם ביצירתיות, חשיבה מחוץ לקופסא ואנרגיה גבוהה. אם זה המצב אצל ילדכם, כדאי לשקף לו בשיחה גם את הדברים הטובים שאתם רואים בו. אפשר גם להזכיר מפורסמים שהתמודדו עם הפרעת קשב וריכוז, ותרומתם לאנושות גדולה מאוד – זה הזמן לספר לילדיכם על אלברט איינשטיין, תומס אדיסון, וולט דיסני, פיקאסו ומוצארט, ולהרוויח עבורם על הדרך שיעור בהיסטוריה. 

כנסו לנעליו של הילד ושנו את הפרשנות שלכם

ולמרות הכל, אנחנו בני אדם. יכול להיות שעל אף ההבנה וההפנמה של הפרעת הקשב והריכוז אצל הילד, עדיין ברגע האמת מפלס הלחץ יעלה והעצבים יתרופפו. כדי למנוע את זה עד כמה שניתן, גלבוע ממליץ לשים את עצמנו בנעלי הילד. להבין שהוא לא עושה לנו "דווקא", אלא חווה קושי אמיתי. "ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מתקשים לשמור על ריכוז לאורך זמן, מוסחים בקלות, לא מצליחים להתמקד בפעולה אחת באופן רציף, לא מאורגנים בזמנים וחווים התפרצויות זעם וקשיי שינה, ולרוב גם קשיי ויסות רגשי וחושי", הוא מסביר. "כמובן, הדבר משפיע על כל תחומי חייהם, ומתבטא בקשיים התנהגותיים, חברתיים ולימודיים. ברגע שנבין שמדובר בבעיה אמיתית של הילד, ושפיזית קשה לו לארגן לעצמו את הזמן, להתרכז לאורך זמן וכיו"ב, יהיה לנו קל יותר להתמודד עם הדברים, ולא ליצוק את הפרשנות שלנו לאירוע, כמו למשל 'הוא עצלן' או 'הוא עושה לי דווקא'. כשניכנס לנעליו ונשנה את הפרשנות שלנו לדברים, גם הרגש שלנו ישתנה בעקבות זה – במקום כעס ותסכול נוכל לחוות אולי חמלה ואמפתיה, וכתוצאה מכך, גם התגובה שלנו תשתנה".

החזירו את תחושת השליטה והמסוגלות לילד

אפשר וכדאי גם להחזיר את תחושת השליטה והמסוגלות לילד, ולשקף לו שיש דברים שביכולתו לעשות כדי להקל על עצמו. פעילות גופנית מדי בוקר, למשל, הוכחה במחקרים כתורמת לשיפור משמעותי של הקשב והריכוז. "5-6 דקות של פעילות גופנית רציפה בבוקר, כזו שמאפשרת לילד להיות באקטיביות, יכולה לתרום לו משמעותית", אומר גלבוע. "אפשר לעלות ולרדת במדרגות, לקפוץ בחבל, לקנות טרמפולינה. אפשר לעשות מזה אתגר, למשל להחליט שקופצים לגובה מסוים על הטרמפולינה, ובכל יום מקבלים מדבקה אם קופצים לגובה הזה, ואחרי שבוע שלם מקבלים הפתעה. אפשר ללוות את הפעילות במוזיקה מקפיצה. הרעיון הוא לעזור לילד דרך חוויה שהוא ייהנה ממנה, ואם מלווים אותה באתגר הוא גם יחווה הצלחה", מסכם גלבוע.

מרכז נוירומוטוריקה – אימון למוח מטפל בהפרעות קשב וריכוז, קשיי ויסות רגשי וחושי וקשיי התנהגות באמצעות מגוון שיטות, ודרך טיפול בשורש הבעיה ולא בסימפטום. לפרטים על אודות המרכז לחצו כאן:

https://www.neuromotorica.com/

השאירו פרטים ונחזור אליכם לתיאום פגישה:

דילוג לתוכן